1918-07-08

Posted onLeave a commentCategoriesAll this time you've been waiting for this, Blog

1918-07-08

Tidigare på In love and war har låtarna andats ung strävan efter äventyr både i text och sound. Efter att ha hamnat mitt I kriget upptäcker flera personer att kriget inte alls är så äventyrligt eller ärofullt. Första världskriget var det första moderna kriget. Då alla länder hade kapprustat och det nya vapnet, maskingeväret, hade anlänt på slagfältet grävde arméerna ner sig I långa skyttegravar och kriget blev ett ställningskrig. Känslan jag ville få fram i den här instrumentala låten var en krypande känsla av att inse vad man har hamnat i, en skyttegrav där man kanske för första gången får se döda människor och kanske till och med döda en annan människa.

Låten börjar med en synth som spelar en låg ton och ligger som en grund genom hela låten, rätt snabbt kommer slagverket in. Det som låter som något sorts rytminstrument är egentligen en telekabel (gitarrkabel för de oinvigda) som är kopplad till en förstärkare med lite dist och en delay. Jag minns inte exakt men jag slog den antingen mot ett bord eller mitt ben i takt till låten. Den ökar både intensiteten och frekvens genom hela låten och alldeles i slutet håller jag den stilla mot det jag slagit mot för att få en sort distad ton som låten avslutas med.  Förutom telekabeltrumman finns det även en orkestertrumma som ligger och slår för att få lite mer tryck på slagverksdelen i låten.

För att få en känsla av panik och skräck lade jag två stycken kanaler med rundgång genom hela låten, en till höger och en till vänster. Det finns tre gitarrspår på låten, den första som kommer in spelar två toner om vart annat och börjar efter ungefär halva låten att spela dessa som ett ackord, starkare och starkare. Den har EQats för att få ett mer skränigt ljud och ett rumsreverb är pålagt för att få fram en klaustrofobisk känsla.

I vänstra kanalen ligger en gitarrslinga som spelas runt om genom hela låten, i slutet spelas den dubbelt så snabbt för att till sist sluta i ackord. Till höger ligger en gitarr utan några effekter på som spelar likadant fast snabbare och i baktakt.

I höger kanal ligger det en cello som spelar likadant som gitarrmelodin och till höger en fiol som spelar en ljus melodi.

Jag hade ingen plan när jag började med låten förutom att det just skulle bli ett intro till Save me the lies där texten berättar om en man i en skyttegrav. Där han sitter själv bland stupade och skadade människor, han tittar upp mot stjärnorna mitt i natten och undrar vad hans fru eller flickvän gör. Den här låten är upptakten till den lugna stunden på natten, dagen i skyttegraven där kulor viner ovanför hans huvud och runt omkring hör han explosioner.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.