The war to end all wars

Posted onLeave a commentCategoriesAll this time you've been waiting for this, Blog

Andra inlägget i bloggserien om skivan “In love and war” från ATYW.

 

The war to end all wars

Musiken och produktionen

The war to end wars eller the war to end all wars var det man kallade första världskriget och vissa trodde säkert det också men historien har visat oss något annat. Jag ville ha den här låten som öppningsspår förutom då introt till hela skivan. Introt är lite tyst och som jag skrev tidigare har ett litet kaos i sig som pekar på vad som komma skall. Den här låten är startpunkten på skivan och öppnar med en gitarrslinga som spelas väldigt långsamt men har en delay som gör att den får mer rymd. Ackorden som låten är baserad på är det magiska T:et. Jag hade inte tänkt använda mig av den kombon på någon av låtarna på skivan men den slank med här.

Introsynthen är en vst-synth som heter Octopus och är ett av standardljuden i den, det är bara två toner som spelas, den används även på refrängerna. Det var ett skönt ljud som gav lite rymd, orolighet och ljudet av regnande stjärnor.

Refrängerna började med stråkar och några icke distade gitarrer men det kändes tomt så blev det två distade gitarrer med tre stycken synthar istället. Refrängerna har även versens delaygitarr med på ett hörn. Sångmässigt är det min huvudstämma och Joel som sjunger en låg stämma och Åsa som får jobba högt där uppe som vanligt.

Från början hade vi med ett piano både på introt och på versen men det togs bort i slutet av produktionen. Verserna har enbart en synth och en delaygitarr som spelar ett tvåtoningt plink som sen går över till en slinga på pre choruset. Slingan gjorde jag före jag la någon sång men de två funkade bra ihop. På andra versen la Joel en tvåstämmig del som till sist bara blev en stämma på ”Just waiting for us to take the leap”, den är enkel men ack så bra. Andra pre chorus bjuder Joel på en till macka med en massa gott på under ”Nothing is holding us back right now”, den stämman kan vara värd att sitta och lyssna på i hörlurar. Början på versens melodi har jag inspirerats från början på låten ”Yes Sir Mr. Machine” av Anadivine, som för övrigt är en mycket bra låt.

Sticket består bara av bas, ett smood jäkla pukkomp och två synthar. Jag fortsatte med syntharna från refrängen och hade tänkt lägga på någon gitarr men efter att ha jobbat med låten utan gitarr på sticket ett bra tag kändes det som att det inte behövdes.

På sista refrängen ligger det en fin gitarrslinga på höger kanal som inte hörs allt för väl om man inte vet om den, nu när jag lyssnar själv med hörlurar så är det knappt att den hörs. Det är mycket möjligt att den kommer med i någon annan låt i framtiden med en mer framstående roll. Sången på sista varvet på refrängen är ett kanon av huvudstämman. Från början ville jag ha en dubbelsång ala tidiga Taking Back Sunday men efter att ha bara testat att kopiera huvudstämman så kände jag att det här funkar ju. Samma knep använde jag i Action Nows cover av ”Heaven is a place on earth”. Jag är inte riktigt säker i vilken låt jag använde mig av det först…

Introduktion till texterna på skivan

In love and war är en temaskiva där alla texter byggs ihop till en historia. Den är baserad på Hemingsways liv under första världskriget i synnerhet, men människors öden i krig i allmänhet och hur man även i krig kan finna kärlek. Ernest Hemingway var 19 år när han ansökte om att bli soldat. Han hade dock för dålig syn på ena ögat och blev istället ambulansförare i röda korset. Han träffade Agnes von Kurowsky på sjukhuset som han blev inlagd på efter han blivit träffad av granatsplitter. De två inledde en kärleksaffär och de hade planerat att gifta sig, men kort efter att Hemingway återvänt till Amerika förlovade sig Agnes med en italiensk officerare. Under tiden Hemingway låg på sjukhuset skrev han och Agnes brev till varandra och Hemingway sparade alla hennes brev tills hans självmord. I boken ”Hemingway in love and war” kan man läsa Agnes dagbok och de brev hon skrev till Hemingway. Hemingways brev finns inte kvar eftersom Agnes man brände dem.

Texten

Att krig är ett helvete för de flesta inblandade är nog ingen underdrift men det är något romantiskt med gamla krig när man tittar tillbaka på dem. Många såg fram emot första världskriget och trodde att det skulle vara något hedervärt att delta men med maskingevärens intåg och annan teknologi blev det ett helt nytt sorts krig. Om jag ska tro vad jag läst och sett så såg många unga kriget som ett äventyr.

Verserna handlar just om det, att vara ung och att ge sig ut i världen. Att ge sig iväg på ett äventyr. Just här handlar det om första världskriget, att vara ung och viljan att göra skillnad i världen. Att ha tron att man faktiskt kan ändra världen och att man inte har hunnit börjat fundera på sin egen dödlighet. Känslan av att stå på ett skepp som åker över atlanten, mot DITT stora äventyr, när land börjar närma sig och man känner lukten av världen igen efter att varit omringad av vatten under resan.

Refrängen har egentligen inget med verserna att göra, jag hade en idé om att verserna skulle ta hand om temat och att refrängerna skulle vara fristående och vara mer personliga. Just nu vet jag inte om jag höll på den formen stenhårt genom skivan, får se när jag fortsätter skriva om låtarna här. Just den här refrängen berättar om när man får en chans till. Och att den här gången ska det hålla, att man kommer att lyckas med kärleken. Sticket är baserad på en temporär text jag skrev under låtbyggandet men bygger vidare på refrängens tema.

Vers1

This is it, the last chance for
that great adventure of your life
This is it, the war to end
all wars and we will be right there

So let’s sign up right here right now
While we are still immortal

Can you feel it now? This is it.
Can you see it now?

Refr

This time around Love will be true
Forever and ever now
Cross my heart and hope to die
I will be there, I will be there

Vers2

It’s right here, in front of us
Just waiting for us to take the leap
Just reach out, can’t you feel it
Grasp it with your fingertips

Nothing is holding us back right now
While we are still immortal

Can you feel it now? This is it.
Can you see it now?

Refr

This time around Love will be true
Forever and ever now
Cross my heart and hope to die
I will be there, I will be there

Stick

I think it’s time, we’ll make it through
I think it’s time, I will wait for you
I think it’s time, I will wait for you

Refr

This time around Love will be true
Forever and ever now
Cross my heart and hope to die
I will be there, I will be there

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.